cooking is cool

Zupa pomidorowa z rozmarynem:

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • kilka igiełek rozmarynu świeżego
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Warzywa kroję w kosteczkę i przesmażam na maśle. Dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Doprawiam. Warzywa możesz zblendować lub odcedzić, ja lubię zostawić. Dodaję bulion, sok z cytryny, rozmaryn i podgrzewam na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut.

 

 

Zupa z soczewicy:

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2-4 ząbków czosnku
  • ok. 150-180 g soczewicy czerwonej
  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1-1,5 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz wedle uznania
  • ok. 1,6 l wody
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju przesmażam posiekaną cebulę z przyprawami, uważaj by nie przypalić, jak się obawiasz to dolej odrobinę wody. Potem zalewam wodą, dodaję czosnek, soczewicę (przepłukaną) i na niewielkim ogniu gotuję ok. 15 minut. Dorzucam pomidory z puszki, sprawdzam na smak i doprawiam i gotuję ok. 15-20 minut. Podaję z posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl