cooking is cool

Pudding chia:

Składniki:

 

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ok. 25-30 g chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego czy z agawy (ew. cukru)
  • 1 szklanka ulubionych owoców (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Mleko wlewam do słoika, dodaję miód i chia. Zakręcam i mieszam. Wstawiam do lodówki na całą noc lub kilka godzin, warto z 1-2 razy wstrząsnąć. Owoce podgrzewam z niewielką ilością wody, a świeże możesz po prostu zmiksować. Nakładam pudding do kokilek i dodaję ciepły mus owocowy (latem może być zimny).

 

Owocowe crumble fit:

 

Składniki:

  • ok. 400 g owoców (mogą być mrożone) najlepiej leśne (maliny, jagody, porzeczki, ale też dobre będą truskawki czy wiśnie)
  • 90 g kaszy jaglanej + 200 ml wody
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oleju/oliwy
  • 1 łyżka erytrolu lub syropu z agawy czy innego słodzidła

Przygotowanie:

Kaszę (tj ok 1/2 szklanki) zalewam wodą i dodaję szczyptę soli, gotuję aż kasza wchłonie płyn, na koniec warto wyłączyć gaz by nie przypalić kaszy, ona "dojdzie". Kaszę rozdrabniam z wiórkami kokosowymi, cynamonem i olejem. Owoce wrzucam do formy, polewam syropem z agawy.I na to nakładam malutkie "kęsy" kruszonki, czyli rwę ją tak w dłoniach, nawet jak wyjdzie bardziej kleista to spokojnie to zrobisz. I teraz zapiekam w 180C przez 30 minut, fajnie z termoobiegiem, lepiej się spieka. Smacznego!

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl