Pudding chia:
Przygotowanie:
Mleko wlewam do słoika, dodaję miód i chia. Zakręcam i mieszam. Wstawiam do lodówki na całą noc lub kilka godzin, warto z 1-2 razy wstrząsnąć. Owoce podgrzewam z niewielką ilością wody, a świeże możesz po prostu zmiksować. Nakładam pudding do kokilek i dodaję ciepły mus owocowy (latem może być zimny).
Przygotowanie:
Kaszę (tj ok 1/2 szklanki) zalewam wodą i dodaję szczyptę soli, gotuję aż kasza wchłonie płyn, na koniec warto wyłączyć gaz by nie przypalić kaszy, ona "dojdzie". Kaszę rozdrabniam z wiórkami kokosowymi, cynamonem i olejem. Owoce wrzucam do formy, polewam syropem z agawy.I na to nakładam malutkie "kęsy" kruszonki, czyli rwę ją tak w dłoniach, nawet jak wyjdzie bardziej kleista to spokojnie to zrobisz. I teraz zapiekam w 180C przez 30 minut, fajnie z termoobiegiem, lepiej się spieka. Smacznego!